‘Geen politiebegeleiding in 2025 bedreiging voor toekomst wielersport’
De Vereniging Organisatoren van Wielerwedstrijden luidt noodklok voor wielerklassiekers
De Vereniging Organisatoren Wielerwedstrijden (VOW) luidt de noodklok na het vernemen van de mededeling van de Landelijke Eenheid van de politie om van 1 januari tot 1 september geen enkele wielerwedstrijd met motoragenten te begeleiden. Dit besluit is de wielerorganisatoren en wielerbond KNWU meegedeeld in verband met de benodigde inzet van deze motorrijders bij de tweedaagse NAVO-top van komende zomer. De wielersport kan volgens de VOW juist bijdragen aan de opleiding van de extra hierbij benodigde agenten en ook ziet de vereniging mogelijkheden in de regio.
Als vertegenwoordiger van ruim zestig wielerwedstrijden in Nederland is de VOW zeer teleurgesteld over deze mededeling, ook omdat er eerder andere signalen zijn afgegeven. Voorzitter Joost van Oostrum denkt dat de wielersport niet het kind van de rekening moet zijn maar juist deel van de oplossing is. ‘De inzet van de politie bij de NAVO-top is gericht op het rijdend beveiligen van alle hoogwaardigheidsbekleders die zich in Nederland over de weg moeten begeven. Voor deze begeleiding zijn veel specifiek daartoe opgeleide motoragenten nodig, juist de motoragenten waar een groot gebrek aan is. Wielerwedstrijden zijn voor deze groep motoragenten erg geschikt om vaardigheden te onderhouden en die motoragenten - die deze begeleiding nog niet mogen uit te voeren - bij wielerwedstrijden daartoe op te leiden.’’
De wielersport heeft de afgelopen vijf jaren een reductie van ruim vijftig procent op de inzet van politie bij wielerwedstrijden gerealiseerd. De overgebleven wedstrijden die momenteel wel op de begeleiding van de politie kunnen rekenen, zijn wedstrijden met een historische betekenis voor de wielersport. Wedstrijden als de Ster van Zwolle, Omloop der Kempen, Ronde van Limburg, Ronde van Overijssel en de Ronde van de Achterhoek rijden over een grote afstand door een provincie of regio. Met het wegvallen van politie-inzet zullen veel van deze wedstrijden in 2025 niet kunnen plaatsvinden en wellicht niet terugkeren op de kalender. Een verdere verschraling van de wielerkalender dreigt. Na wedstrijden als de Profronde van Noord-Holland, de Ronde van Midden-Nederland, de Ronde van Drenthe, de Ronde van Groningen, de Omloop van de Zuid-Hollandse Eilanden en de Ronde van Zuid-Oost Friesland door gebrek aan politie-inzet dreigen er meer wielermonumenten om te vallen.
Het rijden op lokale omlopen is niet voor iedere organisatie een oplossing. Dit heeft een aantal nadelen. Voor de verkeersdruk op omwonenden bijvoorbeeld. En er moeten veel burgermotards ingehuurd worden voor deze begeleiding. De VOW heeft berekend dat in de meeste gevallen wedstrijden tussen de 10.000 en 20.000 Euro aan extra kosten hebben. Dit opgeteld bij de forse kostenstijgingen waar organisatoren de afgelopen jaren al mee zijn geconfronteerd. Ook hebben burgermotards niet dezelfde bevoegdheden als de politie. Hiervoor is een wetswijziging noodzakelijk, het kabinet kiest deze route niet. Ondanks de zinvolle adviezen uit het rapport “Begeleiding wielerwedstrijden” van de Antea Group. In 2024 zijn er pilots geweest waarbij burgermotards een deel van de politiemotards succesvol heeft kunnen vervangen. Wij zouden graag zien dat die lijn wordt voortgezet.
Joost van Oostrum: ‘’De hoop is gevestigd op de goede samenwerking die veel wielerwedstrijden met hun regiopolitie hebben. Daarbij is vaak sprake van maatwerk en dit verloopt in veel regio's zeer succesvol. Mijn hoop is erop gericht dat regionale politiekorpsen samen met organisatoren op regionaal niveau met elkaar om tafel gaan om in 2025 dit soort wedstrijden overeind te houden. Ik heb daar veel vertrouwen in."